Снимка: Istock

Месото е една от най-консумираните храни сред милиони хора по света. Въпреки че съществуват редица аргументи в полза на растителната диета, като по-здравословен избор, месото е един чудесен източник на протеини, аминокиселини, витамини и минерали. Различните видове месо доставят различна концентрация на цинк, желязо, витамини от група В на организма, от които той се нуждае. В месото се съдържа и пълният набор от есенциални (незаменими) аминокиселини, които трудно могат да се набавят само от растителна храна.

Кой обаче е най-големият потенциален риск при консумацията на месо?

Според bestlife.com, един от най-съществените потенциални рискове при консумацията на месо е недостатъчната термична обработка. В месото се развиват множество бактерии, някои от тях опасни за здравето. Ако не готвите месото правилно или го консумирате сурово, както и полусурово, това може да повиши риска от инфекции.

Микроорганизмите, живеещи в месото, могат да се размножат при недостатъчна термична обработка, и това може да ви инфектира. Ако поставяте сурово месо на повърхност в кухнята преди да го сложите да се готви, трябва да се убедите, че тази повърхност е добре почистена след това. Така се намалява рискът от разпространение на бактериите. Винаги измивайте съдовете, в които е стояло суровото месо. Не докосвайте с ръце нищо друго след обработка на месото, докато не сте се измили с вода и сапун.

Кои са най-здравословните начини да приготвите месо?

Съществуват множество начини за готвене на месото. Нещо повече, различните видове месо са подходящи за конкретни типове готвене. Не всяко месо е подходящо за конкретен вид готвене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase