Снимка: Istock

Все повече изследвания показват, че начинът ни на живот се отразява на здравето и функцията на мозъка. Всеки от нас има своите добри и лоши навици. Учени смятат, че някои от тях, биха могли да намалят риска от деменция и други нейни форми, като алцхаймер. Ето как може да се погрижите за здравето на мозъка си.

Продължавайте да учите през целия си живот, както и да четете книги. По този начин тренирате мозъка си, за което учените смятат, че намалява риска от деменция.

Осигурете си достатъчно часове сън. Според доклад от 2018 г., публикуван в Journal of the American Geriatrics Society, спането около 5 часа на нощ или по-малко, повишава риска от деменция или ранна смърт. Качеството на съня ни също е от значение.

Поддържайте кръвното си налягане под контрол, тъй като сърдечното здраве е важно за здравето на мозъка. Учени смятат, че високото кръвно налягане увеличава риска от деменция.

Поддържайте здравословно тегло, тъй като според редица западни изследвания, хората с по-голям индекс на телесна маса в средна възраст са по-склонни да развият деменция на по-късен етап от живота си.

Кажете „край“ на тютюнопушенето, рискът от деменция намалява значително.

Опитвайте нови неща всеки ден. Съчетаването на рутини, поемането на нови предизвикателства и излизането извън зоната на комфорт осигуряват стимулация, която може да помогне на мозъка ни да поддържа своята устойчивост.

Избирайте по-ярки храни. Плодовете и зеленчуците дължат своя цвят на пигменти, които са мощни източници на полезни вещества, а тези с по-наситените цветове ни осигуряват богата гама от антиоксиданти. Тук може да прочетете още за полезността на цветните храни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase