Снимка: Istock

Оризът е много популярна храна. Той присъства в културата на много народи. С него се приготвят всевъзможни рецепти, коя от коя по-вкусни. Изключително вкусен е, освен това е и много достъпен. По тези и много други причини оризът заема централно място в храненето на милиони хора по света.

Оризът е богат източник на ценни витамини от група В, селен, фосфор, манган, магнезий. Съдържа изобилие от въглехидрати обаче, което може да представлява риск за тънката ви талия, а и да създаде допълнителен потенциален риск от диабет.

Ако сте от хората, които консумират ориз често и в по-големи количества, трябва да знаете, че честата консумация на ориз може да има потенциални негативни ефекти върху здравето. Ето някои от тях.

Подуване и газове

Оризът съдържа нишесте. То е вид сложен въглехидрат, който при честа и изобилна консумация може да предизвика дискомфорт в корема. Сред неприятните симптоми са подуване, газове, оригване, храносмилателни смущения, понякога и болки.

Риск от диабет

Тъй като оризът е много богат на въглехидрати, честата му консумация в големи количества може да влоши инсулиновата чувствителност на клетките, а това да доведе до диабет с течение на времето. Оризът е с висок гликемичен индекс, което го прави рискова храна за хората, застрашени от диабет. Кафявият, черният и червеният ориз са със среден гликемичен индекс, но и те не са напълно безобидни, ако се консумират често и по много.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

16

Кико

преди 6 месеца

От черен хайвер и хапки със сьомга дали ще затъпея?

15

Друг

преди 6 месеца

Пълни глупости!. Май само преписвате защото друго не можете! Сигурно е от ориза!

14

Конфуций

преди 6 месеца

Когато някоя кокошка цял ден кълне трева по двора /разбирай други сайтове /мозъкът и заприличва на троскот.Тая кокошка никога нява да узнае истинския вкус на ОРИЗА.