Снимка: БГНЕС
Българската ваксина срещу COVID-19 в момента е на фаза добър научен проект.
 
"При изследвания ин витро на миши модели резултатите са много надеждни. Предстоят етапи, които да отговорят на въпроси доклоко българската ваксина е ефективна, доколко е безопасна и доколко икономически изгодно е нейното производство".  
 
Това каза в ефира на Нова тв проф. Пенка Петрова, директор на Институтата по микробиология на БАН.
 
Тя добави, че тестове с хора все още не могат да бъдат направени, защото трябва да се ангажира голяма фармацевтична компания с това, тъй като се изискват много средства.
 
"Може би професор Чорбанов има някакви начални разговори с фирми, но колективът, който разработва ваксината, трябва да върви към патентоване на своята идея, защото тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата държава и БАН биха печелили от такава идея", заяви още проф. Петрова.
 
Според нея е въпрос на време това да се случи, тъй като разработката не прилича на никоя друга ваксина - едната е като инжекция, като засега не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият прототип е спрей, финансиран от Фонд "Научни изследвания". 
 
"На този етап държавата не подпомага тази разработка, освен за втория прототип, който получава средства от Държавен фонд научни изследвания", разясни ученият и допълни, че за разработване на ваксина се изискват много средства и става дума за милиони.
 
За разработката на ваксина срещу COVID-19 проф. Петрова потвърди, че първо трябва да се завършат научните изследвания и след това да се представят резултатите, за да се поискат средства, а това е възможно да се случи най-рано след година.
 
"Идеята на ваксината е да бъде адекватна, която ще действа и върху нови варианти на коронавируса, тя ще бъде актуална", убедена е проф. Пенка Петрова.
 
Тя отбеляза, че мерките в Европа ще бъдат освободени заради големият процент на ваксинация, а България остава остров на малко ваксинирани.
 

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 месеца

До Алекс Напротив, масовата аудитория вече се интересува от всеки детайл, всяко изследване на нещо, което ще се продава като медицински препарат. Да не допускат грешката на Pfizer и други да крият информация.

27

Алекс

преди 7 месеца

Пенка да ни информира ,когато ваксината бъде готова за употреба.Масовата аудитория не се интересува от всеки етап.

26

Асан

преди 7 месеца

Пенка само л апа пари от бюджета... Закривай! :)))