Снимка: Istock

Кафето е част от живота на милиони хора по света. То е пръв помощник в събуждането и освежаването сутрин, на обяд и следобед – във всички моменти, в които имаме нужда от енергиен тласък и ободряване. Кафето е любима напитка, защото има фантастични аромат и вкус, които доставят удоволствие на сетивата. Любителите на кафето пият любимата си напитка не само заради енергийните ѝ качества, но и заради насладата от вкуса и аромата му.

Неусетно можете да злоупотребите с количеството кофеин. Това може да има своите проявления, странични ефекти, дори симптоми и здравословни проблеми.

Кофеинът е стимулант. Той въздейства на нервната система. В малки количества той се използва дори като част от редица медикаменти за успокояване и намаляване на болката. Но в големи количества може да има обратния ефект, пише healthdigest.com.

Кофеинът е вещество, което стимулира мозъка и централната нервна система. То ви помага да се чувствате по-енергични, будни и дейни. Среща се не само в кафето, но и в някои газирани и енергийни напитки, барчета, чайове, шоколад.

Ако проявите някои симптоми, може би е време да ограничите кофеина.

Един от най-честите симптоми на предозиране с кофеин е треморът. Треперенето на крайниците е проява на прекалена възбуденост на нервната система. Може да се усети като внезапен прилив на енергия, вибрация в кръвоносните съдове или крайниците.

Ако количеството приет кофеин за денонощие е прекалено голямо, могат да се проявят и по-сериозни странични ефекти.

Според Medical News Today, тези симптоми включват безпокойство, тревожност, раздразнително, повишена телесна температура, дехидратация, учестено дишане, ускорен пулс.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase