Снимка: Istock

Плодовете са полезна и незаменима храна във всеки хранителен режим. Когато обаче се опитвате да отслабнете, популярен метод за постигане на целите е ограничаването на плодовете с високо съдържание на захари и прости въглехидрати. По този начин резултатите се постигат наистина по-лесно, но лишавате организма си от ценни хранителни вещества.

Когато става дума за консумация на захар, трябва да се има предвид начинът, по който захарта е включена в храната, според Раян Нгуйен, диетолог и специалист по спортно хранене, цитиран от realsimple.com. Той смята, че плодовите захари и добавената захар в храната не трябва да се поставя под общ знаменател, защото плодовете, съдържащи естествени захари влияят по различен начин на теглото и здравето от храните с добавена захар, като десерти и подсладени напитки.

Според него най-здравословният избор по отношение на храненето е ограничаването на храните с добавена захар. Изключването на плодовете, приравнявайки ги към останалите вредни храни, е грешка.

Защо захарите, съдържащи се в пресните плодове, не са вредни?

Видът на въглехидратите и захарите в плодовете не е еднакъв с този на добавената захар. Една от съществените разлики между плодовете и останалите добавени захари е, че плодовете внасят и фибри, вода, витамини, минерали и антиоксиданти в допълнение към въглехидратите, които съдържат. Това означава, че човек не получава същата реакция към захарите в плодовете, каквато би получил при консумация на същия грамаж сладкиши и десерти, съдържащи добавена захар.

Изследванията сочат, че средностатистическият модерен човек не консумира достатъчно плодове в ежедневието си, казва диетологът Ниджа Сафо в свое интервю, цитирано от realsimple.com.

И двамата диетолози са единодушни, че когато трябва да се внимава с консумацията на плодове, на фокус трябва да са сушените и консервираните плодове, защото в тях може да има добавена захар. Сушените плодове често се обработват с допълнителни захари, действащи като подобрители на вкуса и консерванти. Четенето на етикетите е от голямо значение. Ако в описанието на продукта присъстват съставки, като глюкоза, декстроза, малтодекстрин, глюкозо-фруктозен сироп, нектари, сиропи, захароза, захарни подсладители и алкохоли, избягвайте тези плодове.

Кои са плодовете с най-високо натурално съдържание на захари?

Грозде

В една чаша грозде се съдържат около 16 г захари, което е 10% от дневната нужда на организма. То е много богато на витамин К.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 10 месеца

До: Тошо Технически си абсолютно прав! Затова на грозде, което не е добре узряло му слагат допълнително захар, иначе и хубаво вино да може да стане.

12

някой

преди 10 месеца

Няма "плодова захар" и "добавена захар", статията е неточна. Захарта която консумираме може основно да бъде три вида: Глюкоза, фруктоза и захароза, известна още като трапезна захар. Най-вредна е глюкозата. Тя е горивото на мускулните клетки. Фруктозата също не е безвредна, противно на очакванията. "Добавената захар" е дизахарид, и се разгражда по-бавно. Затова е по-малко вредна от глюкозата, която се блъска в много газирани напитки, и ако е в повече уврежда почти всички органи на тялото.

11

наблюдател

преди 10 месеца

Фурмите са най-висок гликемичен индекс сред плодовете.