От новата учебна година личните лекари ще изпращат медицинските бележки на учениците и на децата в градините. Указанието е на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Темата коментира членът на УС на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

"Бих казала, че този, който е създал подобно указание, дълбоко не познава работата. Личната здравна профилактична карта отразява профилактичния преглед на детето. Издавайки въпросните карти, на мен лично ми е ясно кога и как ще се осъществи годишният преглед на детето", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

“Новата разпоредба не помага на лекарите да си вършат работата”, категорична е д-р Николова.

По думите й в такава ситуация децата и родителите им няма да идват в кабинетите на джипитата си и съответно те няма как да ги преглеждат, а ще трябва да пишат бележки.

"Но това ли е работата – да издаваме нещо на хартия, без да сме прегледали децата? Това е престъпно", заяви медикът.

Тя не вижда в чия полза е тази разпоредба и пита как лекарите ще изпращат чувствителни и лични данни по един незащитен канал като имейл, тъй като са имена и ЕГН-та на деца и родители.

"Нека не свеждаме нещата до нещо чисто административно", призова д-р Николова.

Още по темата
Тя даде пример за жена, искаща от името на майка си направление за очен преглед, която е била убедена, че лекарите могат да издават всичко на хартия. Според нея всички родители ще останат с впечатление от новото указание, че въпросните карти ще могат да се издават без профилактичен преглед.

"Нашата работа е профилактика. Всеки лев за профилактика спестява стотици впоследствие", категорична е д-р Николова и добави:

"Не искаме да бъдем приравнявани на един писар, моята работа е да преглеждам децата! Не е въпросът да напишеш документ, а да свършиш работа!"

Членът на УС на БЛС даде и друг пример за дама, искаща направление за невролог, без да ѝ е извършен преглед. Според джипито в студиото само лекар, учил в университет, може да каже, че е подготвен да прецени подобно нещо.

"Не мога да си представя как човек може да се ориентира сам в медицината. Както казваше една госпожа: "Аз имам така и така, пия това и това", и аз казвам: "Добре, аз съм си купила един много скъп плат, ще ми ушиете ли една рокля?" Тя ми отговаря, че не може да шие, а аз я питам: "Кой ти е казал, че можеш да лекуваш?", завърши д-р Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase