Снимка: Istock

Едамаме е чудесен зеленчук, който вероятно сте срещали като гарнитура в японските ресторанти. Едамаме всъщност е неузряла соя, която все още е в шушулката си. Предлага се варена, задушена на пара или запечена, добре подсолена. Едамаме е чудесен начин да поднесете любимите си азиатски и източни рецепти с подходяща гарнитура на вашите гости.

Но едамаме е нещо много повече. То е изключително полезен източник на богат набор от хранителни вещества.

Кои са основните ползи от едадаме и защо е добре да присъства по-често на трапезата ви?

Едамаме е прекрасен източник на протеини

Едамаме е много богато на растителни протеини. Неслучайно соята е един от най-предпочитаните заместители на месото от вегетарианци и вегани. В една чаша едамаме се съдържат приблизително 18 грама протеини. За сравнение в 100 грама печени пилешки гърди се съдържат около 24 грама протеин.

Едамаме е много богато на фибри

Едамаме е много ценен източник на фибри. Те се срещат както в шушулката му, така и в самите зърна соя. В една чаша едамаме се намират приблизително 8 грама фибри, което е една трета от препоръчителния дневен прием.

Едамаме е полезно за сърцето

Едамаме е много богато на полезни мазнини. Те са съществени за нормалната сърдечносъдова функция, намаляване на холестерола, балансиране на кръвното налягане. В едамаме се съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини. В една чаша се съдържат около 6 грама омега-6 и 0,6 грама омега-3.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase