Снимка: Istock

Херпесът е ужасен кожен проблем, който веднъж засегнал организма ви, може да ви тормози цял живот с периодични появявания. Херпесите обикновено се провокират при стрес, спад в имунната система, хормонални промени. Вирусът на херпес остава в тялото за цял живот и се активира при определени обстоятелства, причинявайки поява на болезнени мехури, обикновено придружени със сърбеж, зачервяване, подуване на кожата в засегнатата област.

Оказва се, че някои храни могат също да предизвикат поява на херпес, както и да влошат съществуващия такъв, според healthline.com.

Това са храни, които съдържат аминокиселината аргинин. Аргининът се свързва с активиране на имунна реакция, отключваща херпес. Аргининът може и да удължи периода на заздравяването, както и да влоши състоянието на кожата.

Ако херпесът е избил по устните, където най-често се появява пробивът, е особено важно да избягвате храните, провокиращи влошаването му. Според клиника Майо, при консумация на храни, съдържащи аргинин, директното съприкосновение на херпеса с него може да влоши състоянието на кожата.

Храните с най-високо съдържание на аргинин са шоколад, млечни продукти, семена, ядки.

Как да повишите имунитета си, докато имате херпес?

Подобряването на имунната система е ключов момент в борбата с херпеса. Ако имате добре балансирана имунна система, херпесите ще избиват по-рядко. Освен това процесът на оздравяване ще е по-кратък, ако имате добър имунитет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase