Снимка: Istock

Холестеролът е мазно, восъчноподобно вещество, което е част от редица процеси в организма. Тялото ни се нуждае от холестерола, за да извършва пренос и синтез на някои вещества. Холестеролът подпомага възстановяването на клетките в тъканите, участва в преноса на хормони, както и играе роля в тяхното синтезиране.

Проблемът с холестерола идва от неговите нива в организма. За да бъде полезен той и за да участва правилно в механизмите и процесите в тялото, холестеролът трябва да бъде в определени стойности. Ако стойностите на лошия холестерол надвишават тези допустими здравословни граници, съществува риск от поява на сърдечносъдови заболявания, чернодробни заболявания, повишен риск от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Как можете да понижите холестерола?

Чрез хранене

Храната оказва влияние върху нивата на холестерола. Ако диетата ви е много богата на трансмазнини, наситени мазнини, хидрогенирани масла, пържена храна, тлъсти меса, алкохол, това се отразява върху нивата на холестерола.

Ограничете наситените мазнини. Наблегнете на ненаситените. Те понижават стойностите на лошия холестерол и стимулират нивата на добрия.

Сред полезните мазнини, които е добре да включите в диетата си, се нареждат нискомаслените млечни продукти, богатите на фибри плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, птиче месо. Ограничете пърженото, тестеното, стандартните млечни продукти, тлъстото и червеното месо, яйцата. Ядките и семената съдържат полезни мазнини, но и с тяхното количество трябва да се внимава.

Заменете рафинираното олио с чист зехтин и рапично олио. Те съдържат полезни мазнини, които влияят положително върху холестерола. Бъдете внимателни и с тяхното количество обаче, тъй като имат висока калорийна стойност.

Сред здравословните мононенаситени мазнини, които е добре да изберете в диетата си, се нареждат също авокадото, ядките, маслата от ядки, семената.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase