Снимка: Istock

Гъбите са едни от най-полезните източници на хранителни вещества, опаковани в чудесен вкус с малко калории. Разнообразието от гъби дава богата палитра от вкусове и аромати, които можете да включите по различни начини в любимите си рецепти.

Гъбите са любим заместител на месото за много вегетарианци и вегани. Те са изключително богати на растителни протеини и фибри, които дават усещане за ситост задълго.

Каква е хранителната стойност на гъбите?

Гъбите са изпълнени с огромно изобилие и разнообразие от хранителни вещества. Те са източник на витамини и минерали, сред които витамини от група В, С, D, фолиева киселина, мед, калий, селен, цинк, фибри и антиоксиданти, според WebMD. Всички те вкупом защитават клетките от стареене, от злокачествени изменения, от възпаления.

Кои са най-важните ползи за здравето от консумацията на гъби?

Сърдечносъдово здраве

Гъбите са много богати на калий. Той е важен електролит за сърдечносъдовата система, защото регулира кръвното налягане и намалява напрежението върху стените на кръвоносните съдове. Поддържането на оптимални нива на калий в кръвта спомага за превенцията на инфаркти и инсулти.

Може да намалят риска от рак

Гъбите са с богато съдържание на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в клетките. Неутрализират влиянието на свободните радикали в тях, като по този начин намаляват риска от изменения в деленето на клетките, водещо до злокачествени промени в тях. Изследване, публикувано в Medical News Today констатира, че редовната консумация на гъби може да намали риска от някои видове рак, сред които рак на гърдата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase