Снимка: istock

Газираните напитки съдържат добавени захари под различни форми. Освен това те са допълнително обогатени с въглероден диоксид, който допринася за негативните ефекти от добавените захари. Редовната консумация на газирано може да предизвика редица неприятни проблеми със здравето.

Какво се случва в тялото, ако редовно пиете газирано?

Проблеми със зъбите

Прекомерното пиене на захарни газирани напитки може да увреди зъбите. Захарите в газираното причиняват възпаления в устната кухина, които могат да навредят и на венците. Освен това газираните напитки имат киселинен характер, който отслабва зъбния емайл и прави зъбите по-податливи на кариес.

Напълняване

Напълняването е почти в кърпа вързано, ако пиете газирано ежедневно. Газираните напитки са с висока доза добавени захари. Дори модификациите с изкуствени подсладители предизвикват реакция от панкреаса, която води до освобождаване на голямо количество инсулин, което от своя страна води до трупане на мазнини.

Проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrients показва, че дори възрастните, които пият редовно диетични газирани напитки трупат до три пъти повече мазнини в сравнение с тези, които не консумират подобни напитки.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е възпалително заболяване, което се провокира от храни и напитки, предизвикващи повишаване на възпаленията в тъканите и тялото. Добавените захари в изобилие в газираните напитки имат именно такъв ефект върху стомашно-чревния тракт, като отключват поредица от неприятни симптоми, като газове, подуване, диария, запек, болки в коремната област.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Чистата водка без газирано е по-вредна.

17

Лекар

преди 1 година

Газираното е супер полезна за супер много неща, газираната вода може да спаси живота ви!

16

Анонимен

преди 1 година

Най-голямата вреда на газираното е че ти разрежда пиенето и не можеш да се напише качествено ами се газираш