Снимка: istock

Храненето е едно от най-важните неща за поддържането на здравословно тегло. Тренировките са другият съществен фактор. Двете неща са неразривно свързани и зависими едно от друго. Здравата, стройна и красива фигура се нуждае от здравословна и полезна храна, както преди, така и след тренировка.

Зареждането на правилните хранителни вещества след тренировка е определящо за успехите. След усилена работа на мускулите, те се нуждаят от енергия, за да се възстановят и да изградят мускулните си влакна. Енергията идва предимно от въглехидратите. Те обаче трябва да са правилният вид, за да може процесът да е максимално здравословен. Ето защо не трябва да се обръщате към захари и въглехидрати, идващи от бързи източници, каквито са десертите, сладкишите, тестените изделия от бяло брашно.

Здравословните въглехидрати помагат на тялото да възстанови запасите си от гликоген, който се изчерпва по време на тренировка. Гликогенът се складира в мускулите и черния дроб. Това са двете основни депа за енергия, която тялото използва при нужда.

Колкото по-интензивна и продължителна е тренировката ви, толкова по-голям ресурс от енергия и гликоген черпи тялото от мускулите. За да му помогнете да възстанови тази изчерпана наличност е от голямо значение да му предоставите точните въглехидрати за целта.

При кардиотренировките и тези за издръжливост, каквито са тичането, карането на колело, плуването, се изчерпват по-големи количества гликоген в сравнение със силовите тренировки и вдигането на тежести.

Според Healthline е необходимо да консумирате средно между 0,5 и 0,7 грама въглехидрати на килограм телесно тегло, за да възстановите гликогена в мускулите. Препоръчително е да се храните в рамките на около час след тренировката.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase