Снимка: istock

Подуването на корема, образуването на газове и разпъващото усещане са изключително неприятни, но за съжаление често срещани. Подуването е нормална телесна реакция на редица дразнения, най-често свързани с консумация на причиняващи подуване храни. Може да се дължи и на други фактори, като стрес, поглъщане на въздух при бързо хранене и недостатъчно сдъвкване на храната, прием на някои медикаменти, пише Medical News Today.

Храносмилателните проблеми са най-честият виновник за поява на подуване и газове. Синдромът на раздразненото черво и запекът са другите чести виновници за този дискомфорт, който понякога може да е наистина изключително неприятен. Други състояния, които могат да са в основата на подутия, пълен с газове корем, могат да бъдат хипотиреоидизмът, цьолиакията, ендометриозата.

Храненето обаче е един от основните фактори за поява на газове и подуване на корема. Изборът на храна е от голямо значение за това как ще се „почувства“ храносмилателният ни тракт и дали ще се задръсти с газове или не.

Някои храни с високо съдържание на натрий (сол) често предизвикват подуване и газове. Те карат клетките да задържат течности, а това предизвиква допълнително подуване и усещане за твърдост в коремната област. Можете да компенсирате това, като наблегнете на храни, богати на калий, който има балансиращ ефект върху нивата на натрий в тялото. Пийте повече вода, за да компенсирате отвеждането на излишните течности от организма.

Храните, които имат диуретичен ефект, са краставици, целина, ананас, аспержи, банани. Те са богати и на калий, който спомага за балансирането на нивата на натрий в кръвта.

Някои здравословни и иначе полезни храни също могат да предизвикат подуване и газове.

Не само пържените и солени храни могат да са в основата на храносмилателните ви проблеми. Някои здравословни храни също могат да имат този негативен ефект. Такива са иначе полезните зеленчуци от семейство Кръстоцветни – зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол, спанак. Фасулът и бобовите култури, които имат много полезен характер и които са пълни с растителни протеини и сложни въглехидрати са другите много чести виновници за подуването и газовете в корема.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

4

11

преди 1 година

До Друг бабин съветАлооооуу, а ако неувари и ги изпусне вътре????

3

11

преди 1 година

Кефир, кимчи, папая, киви - алооооууу, вие в България ли сте?

2

Според рекламите

преди 1 година

Активия със зрял фасул.