Снимка: istock

Магнезият играе изключително съществена роля в нашето тяло. Този минерал регулира много важни функции в организма. Той участва активно в регулирането на функциите на нервната система, работата на мускулите и сърцето, регулирането на кръвната захар и кръвното налягане, синтеза и разграждането на протеини, костна тъкан и ДНК.

Магнезият, за съжаление, се губи лесно от тялото, особено ако тренирате усилено или работата ви е свързана с ежедневно физическо натоварване. Дефицитът на магнезий може да повлияе сериозно върху работата на отделните органи и системи. Възможно е дори да причини ритъмни нарушения на сърцето, колебания в стойностите на кръвното налягане, да наруши функциите на нервната система, да предизвика крампи в мускулите.

За да си набавите необходимите количества магнезий, наблегнете на храни, които са изключително богати източници на този ценен минерал. 

Спанак

Спанакът е много богат растителен източник на магнезий. В една чаша спанак се съдържат около 37% от необходимата доза магнезий за денонощие. Богат е още на фибри, желязо, фолати, калий, калций.

Банани 

Бананите са един от най-добрите източници на калий, но са също толкова добър източник и на магнезий. Вкусният и сладък плод носи приблизително 10% от нужния магнезий. Богати са още на фибри, витамини А, В, С, антиоксиданти.

Авокадо 

Авокадото е чудесен източник на ненаситени мазнини, фибри, фолати, магнезий. Само в 30 грама авокадо се съдържат около 14% от нужните количества магнезий за деня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase