Снимка: БГНЕС
Броят на заболелите хора от диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС.
 
На 14 април се отбелязва 100-годишнината от откриването на инсулина. По този повод организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който има за цел да стимулира усилията за предотвратяване на болестта и да даде гаранция, че всички ще получат лечение.
 
"Необходимостта от спешни действия за справяне с диабета е по-очевидна от всякога. Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това е единственото сериозно неинфекциозно заболяване, при което рискът от преждевременна смърт нараства, а не намалява. Голяма част от хората в тежко състояние в болница с COVID-19 страдат от диабет", каза в изявление ръководителят на СЗО.
 
Организацията отбелязва, че едно от най-належащите направления в тази посока е разширяването на достъпа до диагностика на диабета и лекарства като инсулин в страните с ниски и средни доходи.
 
"Договорът също така ще се стреми да стимулира прогреса, като определи глобалните цели в грижата за диабета. В него ще се съдържа и призив към правителствата да изпълняват ангажиментите по включване на профилактиката и грижите за диабета в основните здравни услуги и в пакета от мерки за обезпечаване на всеобщи грижи за здравето", каза още СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase