Снимка: БГНЕС

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН.

Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност, обясни пред Радио София проф. Пенка Петрова – ръководител на Института по микробиология към БАН.

В начален етап е разработването на втори прототип.

"Когато успеем да докажем всички качества на ваксината, ще се опитаме да ангажираме голяма фармацевтична фирма за провеждането и на клинични изпитвания при фаза 1, 2 и 3 при хора", допълни проф. Петрова.

И двете разработки са на различен принцип в сравнение с познатите препарати, които вече са разрешени за приложение. Ако българска ваксина стане успешна, тя ще може да се използва и срещу възникващи варианти на коронавируса. Ще бъдат стабилни и при 4 градуса. Ще бъде направен опит за създаване и под формата на спрей.

Доста некоординирани бяха действията на европейските институции по отношение на ваксината на AstraZeneca, коментира още проф. Петрова.

"Аз се ваксинирах и нямам странични ефекти. Такива се забелязаха при млади жени с наднормено тегло, пушачи и приемащи противозачатъчни средства. Много малка група хора могат да се притесняват", коментира тя.

Според личните впечатления на микробиолога тази ваксина се приема добре от по-възрастните хора.

Коментари Напиши коментар

24

do 123

преди 3 седмици

То ти поне много ще си мераклия да се ваксинираш с БГ ваксина : ) Аз не смятам да се ваксинирам срещу грип с какъвто и да е препарат, но ако трябваше, никога не бих избрал китайска, българска, руска, виетнамска, танзанийска и етн ваксини. Естествено, че бих се доверил на световните лидери в това отношение.

23

Анонимен 123

преди 3 седмици

Абе то хубаво Българска ваксина... Ама Хамерика, и Западна Европа няма да позволят да се прилага, щот видиш ли парите трябва да са за тях големите компании... А този вирус, е просто един експеримент с нас човечеството... Събират се преди години лидерите на държавите в Давос. И решават в края на 2019г. Пускаме вируса. И който оживее, оживее.

22

Гладна Журналистка

преди 3 седмици

Не издържам вече!
Искам да ми забият ваксина най-после!
Не ме интересува каква.
Щото е шик