Снимка: БГНЕС

Степента на разпространение на британския щам на коронавирус в Япония е 1,32 пъти по-висока от първоначално разпространената версия. До това заключение са стигнали експерти от Японския национален институт по инфекциозни болести, съобщава ТАСС, позовавайки се на японската национална телевизия.

Различните щамове се развиват в една и съща посока.

Учените отбелязват, че поради тази причина съществуващите методи за предотвратяване на разпространението на инфекцията може да са недостатъчни, пише БГНЕС.

По време на изследването експертите анализираха данни за разпространението на инфекцията в продължение на 50 дни - от 1 февруари, когато в страната е регистриран първият случай на заразяване с британски щам, до 22 март.

Понастоящем британският щам на коронавируса е най-разпространен в Западна Япония, по-специално в префектура Осака, която на 7 април, поради рязкото нарастване на броя на новите инфекции, въведе режим на местна извънредна ситуация. Японски учени обаче предупреждават, че в близко бъдеще разпространението на новия щам може да достигне столичния регион.

Общо от началото на пандемията в Япония са регистрирани 494 хиляди случая на коронавирусна инфекция, регистрирани са 9,3 хиляди смъртни случая. Възстановени около 455 хиляди заразени, 456 пациенти са в тежко състояние.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 дни

Бият тревога ,че вирусът бързо се разпостранява ,ама си траят ,че ваксините са слабо ефективни при новите щамове.Бързо ваксинирайте се ,даже и пеленачетата.В най-първите новини за тоя щам в Япония ,беше и тая,че ваксините дават фира.

2

Анонимен

преди 4 дни

Нашите пишман математици, които "борят" вируса заедно с НОЩ, бяха изчислили, че британския щам се разпространявал 7 пъти по бързо.
Тия японци само 1,32 получиха....Ха сега де.

1

Анонимен

преди 4 дни

а аз тая сутрин @к***х 1.32 пъти повече от вчера