Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между нара, гроздето, папаята, сините боровинки, ананаса, кайсиите, черешите? Освен че са вкусни, оказва се, че са едни от най-полезните плодове за здравето и красотата на косата ни. Защо? Плодовете са богат източник на витамини А, С, В5, Е, К, калий, фибри и други и спомагат за растежа и поддържането на косата красива и здрава. Хубавото е, че освен изброените, има и други, които може да добавите към ежедневното си меню. Вижте кои са в следващите редове.

Фурми – Укрепват косата

Фурмите са богати на желязо, което е важно за доброто кръвообращение, тъй като по този начин всяка част на нашето тяло получава кислород и важни хранителни елементи, включително скалпът. Фурмите съдържат и мед, манган, калий, витамин В6, осигуряват ни енергия, намаляват риска от анемия и се грижат за доброто храносмилане.

Ягоди – Намаляват риска от косопад

Вкусните ягоди са отличен източник на витамин С, който спомага за по-доброто усвояване на желязо, като същевременно насърчава растежа на косата. Но ягодите са богати и на витамин В5, който намалява риска от загуба на коса. Според западни проучвания, този витамин, заедно с други хранителни вещества, спомага за възстановяване на косата. 

Киви – Предотвратява ранното посивяване на косите

Кивито е една от най-полезните храни за косата. Редовната му консумация ни осигурява витамини С, К, Е, фолиева киселина и калий. Според някои изследвания, плодът е чудесен в борбата с косопада и може да предотврати преждевременно посивяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase