Снимка: istock

Кетодиетата е един широко предпочитан начин да отслабнете бързо без да гладувате. Кето обаче има своите странични ефекти и определено е много труден режим за спазване в дългосрочен план. Много хора се отказват от кетодиетата, след като получат желаните резултати, защото е доста трудно да се откажат от всички любими тестени храни завинаги, а и кой би желал да изпада във вечно затруднение, когато е на гости, на работа или е на вечеря с приятели.

Кеторежимът не се препоръчва от лекарите като дългосрочен начин на хранене, защото кетозата има своите потенциално опасни въздействия върху организма. Тялото се нуждае от полезни въглехидрати в по-големи количества, за да изпълнява нормално всички свои функции.

Фибрите са другият незаменим и съществен компонент от храненето, който е в силно намалено количество при кетодиета. Фибрите са много важни за нормалната работа на червата, за метаболизма, за усвояването на глюкозата, за контрола на холестерола, за имунната система. Когато те са в много ниско количество могат да се появят симптоми като запек, раздразнение в червата, газове, подуване.

Ето защо в даден момент се налага да преустановите кетодиетата и да се върнете към нормалния си режим на хранене. Как обаче това да се случи, без да напълнеете?

Приемете модела на здравословната чиния

Не забравяйте, че въглехидратите не са опасни и нездравословни. Много хора погрешно смятат, че въглехидратите са виновниците за наднорменото им тегло, инсулиновата резистентност, диабет тип 2, сърдечносъдовите заболявания. Това не е така. Виновници са лошото и нездравословно хранене, заседналият начин на живот, някои генетични фактори.

За да противодействате на напълняването след спиране на кеторежима, придържайте се към стандартите за здравословната чиния или порция. В нея трябва да има от всички групи храни или макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати.

За да постигнете баланс, старайте се да пълните чинията по следния начин:

  • Половината от нея да е отредена на нишестени зеленчуци;
  • ¼ да е отредена на протеините, млечните продукти или яйцата;
  • ¼ да е отредена на въглехидрати (отново от зеленчуков или плодов тип, но без нишесте).
  • За междинни закуски използвайте пресни плодове в малки количества, яйца, млечни продукти, зърнени храни, ядки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase