Снимка: Istock

Червеното месо е сред най-консумираните в световен мащаб. Към него се причисляват свинското, телешкото, говеждото, агнешкото. То е един от най-богатите източници на желязо. Суровина е за направата на колбаси и месни специалитети. То е част от любимия ви бургер. Източник е още на витамини от група В, цинк, протеини, аминокиселини.

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Консумацията на червено месо всеки ден обаче има някои нездравословни ефекти. Ето защо с количеството и честотата на присъствието му на трапезата трябва да се внимава. Червеното месо е по-богато на наситени мазнини от останалите меса. Това може да има някои нежелани ефекти върху здравето.

Повишава холестерола

Богатото наличие на наситени мазнини в червеното месо се свързва с повишаване на стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това създава предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, отлагане на плаки по кръвоносните съдове и запушването им.

Повишен риск от сърдечносъдови заболявания

Прекалено честата и изобилна консумация на червено месо се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на наситените мазнини в него. Хората, които ядат редовно червено месо имат по-висок риск от сърдечносъдови инциденти и високо кръвно налягане, сочат данните от проучване от 2016 година, публикувано в Public Health Nutrition.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase