Снимка: Istock

Стомашни и чревни разстройства могат да настъпят по много причини. Преяждане, стрес, прием на медикаменти, консумация на неподходящи храни са само част от нещата, които могат да разстроят стомаха ви и да предизвикат симптоми като диария, подуване, тежест, газове.

Какво можете да направите, за да успокоите раздразнения стомах и разстроените черва?

Хидратирайте се добре

Стомашно-чревният тракт се нуждае от достатъчно течности, за да функционира добре. Ако не пиете достатъчно вода, червата се затрудняват в работата си. Избягвайте подсладените и газираните напитки, защото захарите в тях увреждат полезните бактерии в червата. Пийте повече вода, чайове, вода с лимон или джинджифил.

Контролирайте стреса

Стресът влияе на стомаха и червата. Той може да причини редица симптоми или стомашно-чревни проблеми, като рефлукс, гастрит, язва, синдром на раздразненото черво.

Хапвайте леки храни по-често

Обилното хранене е лош навик, който влошава стомашно-чревните разстройства. За предпочитане е да разделите приема на храни на няколко малки порции през деня. Така ще улесните чревната функция и ще спомогнете за успокояването на стомашно-чревните разстройства.

Кои са храните, които успокояват разстроен стомах?

Ябълково пюре

Пюрето от ябълки има свойството да успокоява разстроен стомах и черва. Съдържа важни хранителни вещества, като пектин и калий, които подобряват функциите на стомашно-чревния тракт и балансират симптоми като разстройство, подуване, газове, а в допълнение понижават и лошия холестерол.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase