Снимка: Istock

Дълголетието е нещо, за което всеки мечтае. Искаме да сме живи и здрави колкото се може по-дълго. То зависи предимно от генетиката ни, но това съвсем не означава, че начинът на живот не оказва влияние. Всеки наш ежедневен навик влияе върху това колко дълго ще живеем. Вредните навици със сигурност съкращават продължителността и качеството на живота.

Ето защо, ако възприемете някои здравословни и полезни навици във всеки свой ден, това може да помогне да удължите продължителността на живота си и да се радвате на мечтаното дълголетие.

Спорт

Спортуването, тренировките и изобщо качественото движение подобряват здравословното състояние и могат да допринесат за удължаване на дълголетието. Изследване от 2017 година, публикувано в British Journal of Sports Medicine и цитирано от healthdigest.com констатира, че елитните спортисти и атлети имат по-голям шанс да живеят по-дълго, отколкото онези, които не се занимават със спорт и водят заседнал начин на живот.

От вас не се иска да сте атлети, а просто да превърнете движението в ежедневно занимание. Това ще подобри здравословното ви състояние, което се отразява благотворно на качеството на живот и дълголетието.

Редовното ходене пеша може да помогне за дълголетие

Същото изследване констатира, че ходенето също не е за подценяване. То е сред най-естествените видове движения, за които нашето тяло е създадено. Тази физическа активност допринася за удължаване на живота, подобряване на здравословното състояние, има ползи за сърдечносъдовата система, предпазва от диабет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase