Снимка: Istock

Повечето съвременни хора водят заседнал начин на живот в различна степен. Някои не си дават сметка, че движението им е твърде малко и това може да окаже вредно влияние върху здравето им. Заседналият начин на живот и обездвижването повишават многократно риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, метаболитен синдром, като всички тези състояния се свързват с по-висок риск от смъртност.

Ако не сте се замисляли дали начинът ви на живот е прекалено заседнал, има симптоми, по които можете да разберете. Те ще ви помогнат да промените ежедневието си и да подобрите здравословното си състояние.

Не отговаряте на здравните препоръки

Според Световната здравна организация всеки човек трябва да има средно по 150 до 300 минути аеробна физическа активност с умерен интензитет всяка седмица. Ако физическата ви активност е под тези здравословни граници, значи не се движите пълноценно и начинът ви на живот е заседнал.

Прекарвате половината от будните си часове в неподвижно седене

Ако през по-голямата част от деня седите на стол и не се движите, това е достатъчно голям фактор за обездвиженост. За да подобрите здравословното си състояние е необходимо да разпределите времето си така, че в будните часове, в които сте активни, да се движите в половината от времето. Ставайте и си правете малки почивки. Ходете пеша. Не ползвайте асансьор или ескалатор. Всички тези малки промени в начина на живот подобряват двигателната активност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase