Снимка: БГНЕС

Повишени нива на биомаркер, асоцииран с увреждане на съдовата стена, откриха изследователи от педиатричната болница във Филаделфия дори при деца със асимптоматична коронавирусна инфекция.

Повечето от изследваните деца покривали клиничните и диагностични критерии за развитие на тромботична микроангиопатия, съобщават от болницата. Това е синдром, при който се откриват тромбози в малките съдове на кръвообращението, което бе доказано като една от най-честите причини за усложнения при възрастни пациенти.

Повечето деца, заразени с вируса, проявяват слаби или никакви симптоми. Въпреки това малка част от тях развиват усложнения, като синдром на мултисистемното възпаление (СМСВ) при инфекцията със SARS-CoV-2.

Учените установили, че микросъдовата тромбоза често се причинява от системата на комплемента. Това е набор от белтъци, циркулиращи в кръвта. Те са част от вродения хуморален имунитет, като ролята им е да се свързват с болестните причинители. Това води до повишаване на техния брой и покриването на патогена, правейки неговата фагоцитоза по-лесна. Друга тяхна функция е активирането на възпалението, пише Puls.bg.

За да разберат влиянието на комплемента при деца, болни с Ковид-19, програмата на Frontier за имунна дисрегулация, включваща няколко от авторите на проучването, изследвала 50 пациента в педиатричната болницата между април и юли 2020 г. 21 деца проявявали слаба или никаква симптоматика, 11 прекарали инфекцията по-тежко и 18 развили синдрома на мултисистемно възпаление.

Учените използвали разтворим C5b9 (sC5b9), белтък от системата на комплемента, като биомаркер за активацията на системата и тромбозиращата микроангиопатия.

Неговата концентрация била повишена при пациенти с по-тежка инфекция и синдром на мултисистемното възпаление, но за изненада на учените – той бил повишен и при деца без никаква симптоматика.

Въпреки проспективния характер на проучването, част от резултатите били получени ретроспективно, когато учените проверявали дали всеки пациент покрива клиничния критерий за тромбозираща микроангиопатия. Пълна информация била налична за 22 деца, 19 (86%) от които покривали критериите.

Нивото на sC5b9 било повишено както при тези покриващи критерия, така и при тези, които не го покривали.

Проучването показва, че въпреки масовото асимптоматично прекарване на инфекцията при деца, съществуват ефекти от вируса върху организма.

Нужни са допълнителни изследвания, за да се установи наличието на кратко- или дълготрайни последици от активацията на комплемента и увреждането на малките съдове при деца с Колид-19 или синдром на мултисистемно възпаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase