Снимка: Istock

Какаото е основната суровина, от която се прави любимият ни шоколад. От него можете да си направите и прекрасна гореща напитка в студените зимни вечери. Можете да си я приготвите без угризения, защото какаото има невероятни ползи за здравето и организма.

Флавоноидите в чистото натурално какао без подсладители и примеси имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система. Проучванията показват, че те са много важни в борбата с окислителните процеси в организма, причиняващи възпаления, дегенеративни заболявания на мозъка, нервната система, сърцето, ставите, меките тъкани.

Кои са основните ползи от какаото, заради които то заслужава специално място в менюто ви?

Проучване, публикувано в Scientific Reports и цитирано от healthdigest.com показва, че високото съдържание на флавоноиди в какаото, както и множество полифеноли, които по същество са мощни антиоксиданти, намаляват кръвното налягане, потискат системното възпаление, понижават нивата на лошия холестерол, подобряват усвояването на глюкозата и чувствителността на клетките към инсулина. Тези фактори намаляват риска от диабет, инфаркт и инсулт.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

1

Ямболски цървул

преди 4 месеца

Така ли? Не знаех.Благодаря за информацията.