Снимка: Pixabay

Израелски учени твърдят - успели са да обърнат успешно процеса на стареене и то като използват само кислород.

Изследване, проведено неотдавна, публикувано в рецензирано списание, констатира, че когато здрави хора над 64 години са поставени в камера под налягане и им се дава чист кислород (за 90 минути на ден по пет дни в седмицата), процесът на стареене се обръща, пише Al Jazeera. Целият експеримент е продължил общо три месеца.

Въпросното изследване е било ръководено от проф. Шай Ефрати от Университета в Тел Авив. Фокусът на учените бил поставен върху това да обърнат основни процеси като натрупването на стареещите клетки и съкращаването на теломерите.

Теломерите представляват участъци на хромозомите, съставени от повтарящи се последователности на некодираща ДНК. Те служат като брони и предотвратяват загубата на ДНК по време на клетъчното делене.

В проучването са включени 35 души. Според проучването промените в телата на изследваните са равносилни на състоянието им на клетъчно ниво преди 25 г.

Проф. Ефрати казва, че продължителността на ефекта предстои да бъде определена в по-дългосрочен план тепърва.

 

Коментари Напиши коментар

48

тъпото...

преди 1 година

азиатски майстори на бойните изкуства направили същото хиляда години по-ранов планините...

47

До анонимен 52

преди 1 година

"...учените твърдят че просто клетките ти, ще се регенерират до състоянието каквото е било в младостта ти"Присмел се хърбел на щърбел!И ти, умнико повярва на тези "учени"? Почна правилно, за да се оплетеш като пиле в кълчища! Това е съчинение, наукообразно, разчитана на такива навирили нос посредствености като теб! Предлагам ти да помолиш някой оксиженист да ти пусне в стар противогаз кислород за 1/2 час!

46

Мария Рептилиата

преди 1 година

Нищо няма да обърнат, най-много да им обърнат хастара на тия шарлатани