Снимка: Istock

Тренировките са предизвикателство за цялото тяло. Ето защо замайването и световъртежът са често срещани симптоми по време на тренировка и след нея. Без значение дали правите кардио тренировка, вдигате тежести или правите упражнения за издръжливост, претоварване може да настъпи и то може да е придружено със замайване и прималяване. Тези симптоми обаче не са толкова безобидни. В някои случаи могат да са обезпокоителни.

Има два основни вида световъртеж, които е възможно да изпитате при претоварване по време на тренировки. Единият е замайване и прималяване, който се свързва с чувство на слабост и усещане сякаш ще припаднете. Другият тип световъртеж представлява усещане за въртене на всичко заобикалящо.

Какво точно причинява тези усещания на световъртеж и замайване при тренировка? Причините могат да са много.

Дехидратация

Когато изгубите повече вода, отколкото сте приели по време на тренировка, това може да направи интензивните упражнения невъзможни за изпълнение. Електролитният баланс в нервната система се нарушава, което пречи на нормалния пренос на сигнали от мозъка през нервите към мускулите. В такива случаи започвате да се изпотявате обилно, за да охладите тялото си. Не забравяйте да пиете достатъчно вода по време на тренировка, защото обезводняването може да ви изиграе лоша шега.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Коментари Напиши коментар

8

Тая снимка

преди 1 седмица

ми е достатъчна за да не рочета статията. Несериозността лъха отвсякъде.

7

Анонимен

преди 1 седмица

Защото някой лост във фитнеса ви е шибнал по кратуната.

6

хммм

преди 1 седмица

абе тъпaнapи или пускайте целите статии или въобще не ги пишете, много сте нагли от инвестор, наяждане нямате значи