Снимка: Istock

Дивият лук не е подправката, за която се сещате толкова често, колкото за черния пипер. Вкусът му обаче си заслужава, а хранителните му качества са по-полезни, отколкото предполагате. Затова е добре да започнете да се сещате по-често да включвате дивия лук в ястията си. Той е подходящ към сосове, салати, супи, печени ястия, яхнии, меса.

Дивият лук е много богат на витамини и минерали. Антиоксидантите в него са много полезни за намаляване на възпаленията в тялото и в превенцията на образуване на ракови клетки.

Проучване от 2015 година, цитирано от thelist.com констатира, че алицинът в дивия лук, както и в останалите видове лук и чесън, има свойството да допринася в понижаването на риска от някои видове рак, включително на стомашно-чревния тракт.

Високото съдържание на сяра в дивия лук също е полезен помощник в борбата с микробите, гъбичните микроорганизми и се отразява добре на епителните клетки.

Дивият лук е много богат на витамин К, който подпомага здравината на костите и допринася за изграждането на костно вещество. Витамин К е важен и за степента на твърдост на костите. Съдържа се още в зеленчуците от семейство Кръстоцветни.

Дивият лук може да помогне и при различни проблеми с нервната система. Холинът в него е вещество, което оказва изключително благотворно действие върху редица функции в тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase