Снимка: Istock

Образуването на газове е нормален физиологичен процес, най-често свързан с консумацията на определени храни. Когато обаче газовете станат прекалено много, човек започва да страда от подуване, неприятни усещания в коремната област, понякога дори болки. Неправилното хранене, богато на наситени и хидрогенирани мазнини, прекалено голямо количество фибри и месни, млечни продукти може да е в основата на появата на обилни газове в червата. Но има и други неочаквани косвени причини, които биха могли да са в основата на проблема. Ето кои.

Дъвчене на дъвка

Постоянното и продължително дъвчене на дъвка предизвиква поява на газове. Случва се, защото при дъвченето се активират ензими и области в мозъка, които подготвят тялото за евентуално постъпване на храна. Тази храна обаче така и не постъпва в стомаха. Сладките и изкуствени съставки в дъвките лъжливо подават сигнал за консумация на захари и въглехидрати, което кара панкреаса и черния дроб да освобождават храносмилателни ензими. Нивата на стомашни киселини също се повишават. Това предизвиква изобилие от газове.

Седите прегърбени

Прегърбената извита поза на гръбнака, докато седите и работите например, е опасна не само за гърба, но и рефлектира върху стомашно-чревния тракт. Свиването на корема причинява затрудняване в движенията на червата. Храната преминава трудно през тях, като това затруднение и застой причиняват отделяне на обилни газове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

9

До Ел

преди 2 години

Но когато се образуват... майко мила, там ли си, там стой...

8

До Изисканата Ел

преди 2 години

Много сте изискани, Ел, няма що, а езикът Ви просташки :D:D

7

Анонимен

преди 2 години

Продавам БОБ с 5 мелодии и една сутришна аларма.