Снимка: Istock

Бадемите са едни от най-полезните ядки. Те съчетават ползи, съществуващи в редица други ядки, като това ги прави изключително полезни за здравето. За да се възползвате от многобройните им здравословни ползи, включвайте бадемите в менюто си колкото се може по-често – към киселото мляко, в приготвянето на риба, салати, меса, добавяйте ги в гарнитури или дори към напитките си под формата на бадемово мляко. Вижте защо това е толкова полезно.

Бадемите са силно хранителни

Само една шепа бадеми (около 30 грама) осигурява множество хранителни вещества – здравословни мазнини, 6 грама растителен протеин, 3,5 грама фибри, над една трета от препоръчителния дневен прием на витамин Е, 32% от необходимия манган, 20% от нужния за денонощието магнезий, витамини от група В, калций, желязо, калий. И всичко това е „опаковано“ само в 160 калории.

Помагат в понижаването на холестерола

Въпреки че бадемите съдържат много мазнини, по-голямата част от тях са здравословни. Затова и помагат в контрола на холестерола, като понижават нивата на лошия и стимулират тези на добрия холестерол.

Допринасят в контрола на кръвната захар

Бадемите са източник на много фибри и магнезий. Тези вещества спомагат изключително много в поддържането на здравословни нива на кръвна захар, като по този начин понижават риска от диабет. Консумацията на 30 до 60 грама бадеми на ден може да помогне и за подобряване на чувствителността към инсулина, сочат данните от проучване, публикувано в metabolismjournal.com.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase