Снимка: istock

Бременността идва с редица въпроси, на които бременната жена търси отговори, особено тези свързани с ежедневните ѝ дейности. Мога ли да спортувам през този период? Не пропускайте да обсъдите тази тема с вашия лекар и ако няма причина да не спортувате, вижте защо е хубаво да имате редовна физическа активност.

Поддържане на здравословно тегло

Знаем, че да се храниш за двама по време на бременността е абсолютен мит. Бременната трябва да консумира около 300-400 калории на ден повече, като се препоръчва тези калории да са от здравословни източници, а не от сладкиши, тестени изделия, пържени храни.

Всеки излишен килограм по време на бременност крие риск от усложнения, както за майката, така и за бебето. Високо кръвно налягане, гестационен диабет, сърдечни заболявания... Рискът детето на по-късен етап от живота си да страда от затлъстяване и диабет също се увеличава. Затова, ако бременността ви протича нормално, попитайте вашият лекар колко пъти седмично да се отдадете на лека спортна активност.

За повече енергия и спокоен сън

Умората, честата липса на енергия са нормални неразположения свързани с бременността, особено през първия и третия триместър. Проблемите със съня също не са изключение. Спортната активност помага на тялото да се адаптира по-лесно към промените, които настъпват, да се балансират хормоните, да се намали дискомфортът в краката, като тежест, крампи. Знаем че физическата активност спомага за синтеза на кръвни клетки, което пък намалява риска от анемия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase