Снимка: Facebook

Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от болницата на фейсбук страницата си.

Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19.

В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната.

Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болници, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

Особен акцент е изключителното им оборудвани, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали.

Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение:

Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Коментари Напиши коментар

43

Ъхъ

преди 2 години

Мдаммм 10% от ххх и това е старо, за гейбееастите казват, че към 60-70 отивали, не е зле....Ковид вече няма и най вече Бабуинът се клати требен бързо да се усвоява...и те така...че яко ще се мре))))

42

Анонимен

преди 2 години

Bravo, stom ima novi lineiki...sigur i novi katafalki ste kupiat s udobni kombinirani mivki za umreli...da si okapete umrelite pone s sapun i voda...

41

Муфтаджийски

преди 2 години

...... няма да бъдат използвани за нуждаещите се! Ако, не вервате палучете болки в корема и се обадете на 112. Друго си е прислугата да има бекграунд! Нали, докторо генерале