Снимка: Istock

Ноктите се променят в зависимост от вътрешното състояние на организма. Те могат да ни подскажат много повече за здравето ни, отколкото сме предполагали. Ако забележите някои промени в цвета на нокътя, изменения в структурата, плътността и гладкостта на нокътната плочка, това може да е признак на някакъв здравословен проблем, за който не подозирате.

Какво подсказват ноктите за здравето ни?

Проблем с щитовидната жлеза

Често при заболявания на щитовидната жлеза ноктите стават сухи, чупливи, задебелени. Появяват се неравности и издутини по повърхността им.

Проблем с белите дробове

Ако белите дробове не работят добре, не доставят кислород до всички тъкани по някаква причина, ноктите ви може да станат леко заострени, а върховете на пръстите ви леко уголемени. Ноктите се извиват надолу и разширяват площта си. Това често се явява признак на проблем с белите дробове, свързан с намален приток на кислород.

Възпалителна болест на тазовите органи

При възпалителни състояния, засягащи органите в малкия таз, ноктите често променят скоростта на растежа си. Те остават къси задълго, което не е типично. При възпалителни заболявания на червата често ноктите се извиват нагоре вместо надолу, както е нормално.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase