Целият свят е в очакване на откриването на лек за COVID-19. Българска компания е на крачка да открие молекулата за лечение на вируса. Български предприемачи за 3 месеца са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, с които гарантират успешното откриване на лекарството за коронавирус. 

Председателят на "Биотехнологичен и здравен клъстър" Кристина Ескенази обяви, че компанията е сключила споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.
 
"Никак не ни е лесно. Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", обясни Ескенази в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Две от най-големите лаборатории в света имат данни, че именно българската молекула има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу COVID-19. Финансирането на революционното откритие обаче е трудно. 
 
"Държавата и Европа имат голям проблем по отношение на финансиране на компания като нашата. Имаме изключителни компании, за да могат да се финансират, те отиват в други държави. Процесът е скъп, но носи доходност и възвръщаемост", добави още Ескенази.
 
Кристина Ескенази е председател на Управителния съвет на "Биотехнологичен и здравен клъстър" и лектор на предстоящата онлайн конференция "Предприемачи на бъдещето"
 
Ескенази ще участва в първия панел на онлайн конференцията „Предприемачи на бъдещето“ по време на който ще се коментира кои са секторите с най-голям потенциал за развиване на бизнес в момента. Конференцията започва на 18 юни, от 12 часа, и ще се излъчва на живо на сайта и в социалните мрежи на Investor.bg.
 
Тя се осъществява с генералната подкрепа на Пощенска банка, както и с подкрепата на Индустриален Холдинг България и Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Институционални партньори са ABLE, Британо-българската бизнес асоциация и „Тук-Там“, а медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, dnes.bg, money.bg и smartmoney.bg.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase