Снимка: Istock

Зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Тя е една от най-добрите алтернативи на рафинираното олио, като дава на организма незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Зехтинът има противовъзпалителни свойства, които се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система, участват в превенцията на диабет и метаболитен синдром, допринася в превенцията на рак.

За да се възползваме обаче от всички тези ползи, които зехтинът предлага, не трябва да допускаме някои често срещани грешки в употребата и консумацията му. Ето кои са те.

Лошо и неправилно съхранение

Зехтинът е специфичен продукт, който се нуждае от специални условия на съхранение, за да може да запази качествата си. Необходимо е да се съхранява далеч от източници на топлина, кислород, светлина и да се следи стриктно за срока му на годност. Под влияние на тези 4 фактора зехтинът губи своите качества и се разваля бързо, като дори може да стане вреден за здравето заради влошеното му състояние.

Винаги се уверявайте, че съхранявате зехтина правилно без пряк досег с кислород и слънчева светлина. Затваряйте плътно капачката. Следете срока на годност и не употребявайте след изтичането му.

Забравяте да прочетете етикета

Етикетът на зехтина дава важна информация не само за срока на годност на продукта, но и за предназначението му, както и начина, по който да го използвате в готвенето, до каква температура издържа и други спецификации.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase