Снимка: Istock

Паметта ни се влияе от изключително много процеси в организма, от натовареното ежедневие, от стреса, от големите обеми информация, които преминават през съзнанието ни всеки ден. Мозъкът е нашият компютър, който като всяка добре работеща машина си има капацитет. Когато той се претовари е нормално да започне да преценява коя информация е важна и коя не, за да я остави на заден план. Така често забравяме разни неща. Когато забележим, че паметта ни става все по-неуслужлива, панически отваряме търсачките, за да проверим какви са симптомите на деменция или болест на Алцхаймер, за да си поставим страшната диагноза.

Преди да побързате да си поставяте подобни диагнози, помислете как можете да промените начина си на живот, така че да не се претоварвате излишно и да подобрите функциите на паметта си. За щастие има начини да го постигнете. Ето как.

Опитайте да си спомните преди да отваряте Гугъл

Мозъкът е феноменално адаптивен. Все още не напълно разгадан, той не престава да изненадва учените със своите възможности. Ето защо, ако преди векове нашите предци са помнели цели поеми, пасажи от книги, откъси от енциклопедии и други подобни впечатляващи обеми от информация, на нас сега това не ни се налага. Мозъкът ни е свикнал, че голяма част от информацията е лесно достъпна и се е адаптирал към това. Вие подсъзнателно също знаете, че във всеки момент, когато ви потрябва нещо можете да го откриете в Гугъл, затова и не се стараете. Мозъкът ви намалява капацитета си за тези функции и разчита на способността ви да откривате информацията, не да я помните. Затова, за да тренирате паметта си, опитайте да си спомняте онова, което искате да извикате в паметта си преди да го потърсите в Гугъл. Това упражнение наистина работи.

Достатъчно сън

Сънят е естествен механизъм, който позволява на мозъка да подбере, систематизира и класифицира цялата информация, която е събрал през деня. Така ще му е по-лесно да я използва впоследствие при нужда. И под информация не се има предвид само онова, което сте прочели или някой ви е казал. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Коментари Напиши коментар

3

Споделено

преди 1 година

Абе сексът най-помага.

2

Анонимен

преди 1 година

А може би някои колегибште ни кажат вместо да се качим да гуглим

1

Анонимен

преди 1 година

Дран драг то се