Снимка: Istock

Йогата има много различни течения. Някои от тях са релаксиращи и успокояващи, други са интензивни, енергични, зареждащи. Възстановяващата йога е от видовете йога, при които човек остава за дълго време в една поза без да усеща напрежение, дискомфорт, стрес, риск от нараняване или болка. Разработена е в Индия и предполага допълнително използване на колани, столове, пейки, стени, одеяла, подпори, дори торби с пясък. В сравнение с динамичните типове йога, възстановяващата йога изисква повече внимание, спокойствие и възприемчивост. Тя включва различни видове ангажираност на мускулатурата.

Ако не сте практикували възстановяваща йога, ето някои причини да го направите.

Възстановяващата йога помага да достигнете оптимално ниво на стягане на мускулите и разтягане на сухожилията, гъвкавост и мобилност.

Възстановяващата йога релаксира и регенерира тялото и ума.

Възстановяващата йога подобрява гъвкавостта без да носи риск от нараняване или контузии, болка и дискомфорт, ако се изпълнява внимателно и със специален индивидуален подход към тялото.

Този тип йога успокоява тревожността и безпокойството, защото има силно релаксиращ ефект върху съзнанието. При почти всички видове йога този ефект е налице, но при възстановяващата йога се усеща най-бързо и осезаемо.

Възстановяващата йога помага срещу безсъние, трудност в заспиването и често събуждане през нощта.

Възстановяващата йога помага развиването на търпение, способност за съсредоточаване, запаметяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase