Снимка: Istock

Ядките са изключително вкусни, но и много наситени с протеини, мазнини, витамини и антиоксиданти. Всички тези вещества играят важна роля за функциите на имунната система. Във време на извънредно положение заради пандемия от коронавирус силният имунитет е много важен за преодоляване на заразата и запазване на относително добро здраве, дори след инфекция с новия вирус.

Защо ядките са важни за имунната система, както и за цялостното здраве?

Ядките съдържат важни хранителни вещества, които участват пряко и косвено в процесите, от които зависи силният ни имунитет. Те са богати на протеини, мазнини, полезни въглехидрати, фибри, витамин Е, магнезий, фосфор, мед, манган, селен, като всички тези витамини и минерали са участници във функциите на имунната система.

Съдържат големи количества антиоксиданти

Антиоксидантите в ядките неутрализират свободните радикали, които повишават риска от различни опасни заболявания, сред които сърдечносъдовите, диабета, имунните дефицити, свързани с хронични възпаления, увреждането на клетките и преждевременното стареене на организма.

Понижават холестерола и триглицеридите

Тъй като инфекцията с коронавирус, а и с други вируси и патогени, може да засегне най-силно хората страдащи от сърдечносъдови заболявания, важно е да поддържаме тази система здрава, за да може и имунитетът ни да е на ниво. Редовната консумация на ядки понижава нивата на холестерол и триглицериди, което спомага за по-нисък сърдечносъдов риск. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase