Снимка: Istock

Качественото измиване на ръцете е една от най-важните мерки в борбата с разпространението на коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19. Миенето трябва да се прави старателно, да трае най-малко 20 секунди и да се обработва всяка повърхност на ръцете, за да сте сигурни, че по кожата не са останали вирусни частици, които могат да ви разболеят.

При измиването на ръцете често се допускат някои грешки, които могат да застрашат здравето ви. Ето кои са те.

Не миете ръцете достатъчно дълго

Според съветите на Световната здравна организация, миенето на ръцете и втриването на антибактериален сапун в тях трябва да трае най-малко 20 секунди. Според изследване на Университета в Мичиган, публикувано в „Journal of Environmental Health“, 95% от бактериите и вирусите се почистват от кожата при достатъчно дълъг досег с антибактериалните средства, които прилагате. Ето защо, ако миете ръцете съвсем за кратко, това не отстранява микроорганизмите от тях.

Пропускате гънките и извивките

По ръцете и пръстите има множество извивки и гънки, които вероятно често отминавате. Важно е да разтворите добре ръце и да втриете сапуна във всички тези гънки, за да премахнете нечистотиите и микробите от тях.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase