Снимка: istock

Една от най-полезните за здравето храни е медът. Сладкият еликсир ни осигурява важни витамини и минерали. Знаем че е полезен при упорита кашлица, обичаме да го хапваме на филийка, но оказва се консумацията на мед вечер преди сън има редица ползи за здравето. Вижте как действа, но бъдете и умерени в неговата консумация.

По-добър сън

Знаете ли, че медът съдържа хранително вещество, наречено триптофан. Това е много важна аминокиселина, която помага на тялото да се отпусне, да премине в режим на почивка. За съжаление тялото ни не може да я синтезира, затова е важно да си я набавяме с храната. Триптофанът намалява стреса, напрежението, депресията, подобрява функцията на нервната система.

Помага за понижаване на кръвното налягане

Още една причина да хапвате мед преди сън е, че той е богат на антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане. Както знаем високите му стойности са фактор, допринасящ за сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

6

Неминон

преди 1 година

Съгласен с първия - сладко преди лягане пречи на заспиването, освен това се превръща в мазнини и се лепва веднага. Дали е мед и ли захар - все тая.

5

Анонимен

преди 1 година

Стара бабешка рецепта - прави се мед със счукани орехи,в бурканче.И се хапват,когато ви е кеф.Орехите съдържат йод и много други полезни вещества.

4

Анонимен

преди 1 година

За кръвното нямам представа, чувал съм че вдига холестерола.