Снимка: istock

Стрес, нездравословно хранене, наднормено тегло, заседнал начин на живот, консумация на алкохол... Всичко това е причина за натрупването на токсини в организма ни. Токсините влияят на нашите енергийни нива, състояние на кожата, общото ни здравословно състояние. Ето защо се нуждаем от редовен детокс. За щастие може да включим в менюто си някои полезни храни, които да ни помогнат да прочистим тялото си.

Червено цвекло

Червеното цвекло е богато на желязо, калций и антиоксиданта бетаин. Бетаинът подобрява клетъчната структура и възстановява чернодробните клетки. Черният дроб е един от детоксикиращите органи в човешкото тяло. Цвеклото може да си го приготвяте на фреш заедно с други зеленчуци или плодове. С него се получават и чудесни салати, ястия. Ето една рецепта с червено цвекло.

Лук и чесън

Хапвайте по-често тези зеленчуци. Те ще ви осигурят флавоноиди, които допринасят за производството на глутатион, който е един от най-мощните чернодробни антиоксиданти. Също така, тези полезни зеленчуци помагат на черния дроб да синтезира детоксикиращи ензими, които филтрират токсичните остатъци в храносмилателната система. Не на последно място, чесънът и лукът улесняват работата на черния дроб, тъй като имат антибактериални свойства. Вижте какво може да си сготвите с тях.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase