Снимка: istock

Подуването на корема и появата на газове са мъчителен проблем, с който много хора се сблъскват. Това носи не само дискомфорт, но и може да повлияе негативно на всички дейности през деня. Ако коремът ви се подува веднага след хранене, това може да се дължи на някои от следните фактори:

Ядете прекалено бързо или твърде много

Сдъвкването на храната е от голямо значение за нейния правилен разпад и качественото усвояване на хранителните вещества. Някои от тях, като простите захари например, се усвояват още в устната кухина по време на щателното дъвчене. Активират се определени храносмилателни ензими, които насищат слюнката и спомагат за извършване на този процес. Чак след това храната бива оформена във вид, който позволява правилната ѝ обработка по-надолу в храносмилателния тракт.

Ако ядете прекалено бързо, тези процеси биват нарушени, от което може да произтече дискомфорт, лошо храносмилане, подуване, газове, запек и диария. Обилното хранене има сходен ефект.

Ядете храни, които предизвикват газове

Някои храни могат да предизвикат поява на газове и усещане за разпъване. Сред тях са зеленчуците от семейство Кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, кейл), изкуствени подсладители, храни с високо съдържание на фруктоза (преработени храни, сладкиши, десерти, вафли, бонбони). Тези храни и вложените в тях съставки са трудни за обработка от организма на някои хора и причиняват коремен дискомфорт.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase