Снимка: Istock

Всяка година си обещаваме да обръщаме повече внимание на здравето си и за съжаление рядко спазваме обещанието си. Много хора започват да следят здравословното си състояние и да се грижат за здравето си чак когато се появи проблем, който да ги стресне. За да не се стига до такъв повратен момент е необходимо да сме стриктни към здравето си винаги и да обръщаме повече внимание на профилактиката. За целта си дайте едно важно обещание – през новата година да посещавате по-често личния си лекар и да му задавате важни за вашето собствено здраве въпроси. Ето някои от тях.

„Какви са нивата ми на лош холестерол?“

За да се предпазите от сърдечносъдови заболявания, следете нивата на холестерола си. Попитайте личния си лекар в какви граници трябва да са те и се информирайте за диетата, която трябва да спазвате. Регулярното проследяване на нивата на лошия холестерол е важно в превенцията на сърдечносъдови заболявания.

„В какви стойности е кръвното ми налягане?“

Не е задължително да страдате от хипертония, за да имате нездравословни стойности на кръвното налягане. Стресовите фактори могат да предизвикат моментни изменения в нивата му и е добре да сте наясно с реалното си състояние, за да предотвратите по-нататъшни здравословни проблеми.

„Нормални ли са нивата ми на кръвна захар?“

Диабетът е един от бичовете на съвремието ни. Много хора страдат от потенциален риск от отключване на диабет заради лоши навици в ежедневието, неправилно хранене, заседнал начин на живот. Препоръчително е да следите нивата на кръвната си захар дори да не сте диагностицирани с предиабет, диабет или инсулинова резистентност.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase