Снимка: Istock

Натрупването на коремни мазнини е не просто естетичен проблем. Той застрашава здравето и то по сериозен начин. Коремните мазнини се считат за опасна предпоставка за отключване на заболявания, като диабет, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, хипертония, рак, хормонални проблеми, репродуктивни затруднения.

Кои са основните причини за поява на склонност към натрупване на мазнини в коремната област?

Обездвижване и лошо хранене

Затлъстяването в коремната област може да се дължи на прием на излишни калории от нездравословен тип. Ако работата ви е свързана с продължително седене и освен това се храните със захари, наситени и трансмазнини, храни и напитки с изкуствени подсладители, това може да се окаже голям проблем за здравето ви в бъдеще. Консумацията на храни с ниска хранителна стойност, но и високо наличие на празни калории води до затлъстяване в коремната област и редица заболявания, произтичащи от тези мазнини.

Възраст, пол и генетика

Освен от начина на живот, трупането на мазнини около талията до голяма степен зависи и от генетичната предразположеност. Всеки човек има предопределена склонност към натрупване на мастна тъкан в определени части на тялото. На този механизъм обаче може да се противодейства, макар и трудно и с много усилия. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase