Снимка: istock

Всеки знае, че продължителното седене е вредно. Но то води до много по-сериозни и животозастрашаващи състояния, отколкото предполагат много хора. Болките в кръста са най-малкият проблем, който може да се появи. Начин на живот, свързан с години наред седене и липса на движение през деня може да доведе дори до рак.

Кои са най-опасните заболявания, до които заседналият начин на живот може да доведе?

Тревожност и депресия

Колкото по-дълго седите на работа, толкова по-голяма е вероятността да не ви остава време за спорт и тренировки, камо ли за продължително ходене. След работа трябва да свършите толкова много неща, а преди работа е твърде рано сутринта, за да станете и да правите упражнения. Това е познат сценарий за милиони хора по света, хванати в капана на заседналия начин на живот заради работата. Колкото по-малко се движите обаче, толкова по-ниски стават нивата на серотонин и допамин в кръвта, а това бавно, но сигурно води към депресия, тревожност и безпокойство.

Болки в гърба, кръста и шията

Само четири часа седене без движение са достатъчни, за да се компресират дисковете на гръбначния стълб и врата, което да доведе до притискане на гръбначните нерви, болки, изтръпване в крайниците, дори по-сериозни състояния, като парези и дискови хернии. Лошата стойка предизвиква изкривявания, които също увреждат гръбнака и водят до болки и скованост. Като косвена последица е и отслабването на мускулатурата на корема и гърба, което е допълнителна предпоставка за увреждане на гръбнака, болки, схващания, лесно получаване на травми. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase