Снимка: pexels

Знаете ли, че високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт? Можем да не забележим, че поддържаме високи стойности, защото невинаги те се проявяват с неразположения. Нездравословното хранене, заседналият начин на живот, честата консумация на преработени и солени храни, също са предпоставка за мозъчен удар (също така и сърдечен).

От друга страна, има храни, които е добре да направим част от своето здравословно меню, като бананите например. Те ни осигуряват важния минерал калий, който спомага за регулиране на нивата на натрий, на течностите в организма и на кръвното. Кои други храни е добре да консумирате по-често, вижте в следващите редове.

Спанак

Един от най-полезните зеленчуци и то съвсем неслучайно. Спанакът е богат на антиоксиданти, които намаляват възпалението в организма и риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Редовната му консумация ни осигурява каротеноиди, витамин К, фолиева киселина, калций, фибри, желязо.

Грейпфрут

Чудесен плод, който изгаря излишните мазнини, но и ни доставя антиоксиданта ликопен. Ликопенът намалява риска от преждевременно стареене, грижи се за здравето на кожата, сърцето, намалява риска от ракови заболявания, намалява вредното влияние на свободните радикали. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase