Снимка: Istock

Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето тяло. Някои неразположения са по-силно изразени. Така например, през есента по-често усещаме смущения в храносмилането. Как да се грижим за здравето на храносмилателната ни система и кои есенни храни са полезни за него?

Консумирайте сезонни храни

За да поддържаме здрава храносмилателната си система е важно да се храним сезонно. Така например, храните, които се отглеждат извън сезона, като ягоди, домати, праскови и други, съдържат по-ниски нива на хранителни вещества и по-високи нива на вредни вещества като лектин, което нарушава храносмилането.

Също така, несезонните храни обикновено се третират с пестициди или химикали за ускоряване на зреенето, което също вреди на състоянието на червата.

Прекарвайте повече време на открито

С настъпването на есента и зимата е все по-трудно да прекарваме дълги часове навън. Работим в затворени помещения, някои от които са лишени от възможност за проветряване. От друга страна, прекарването на повече време сред природата спомага за увеличаване на нашето микробно разнообразие в червата. Разходките на открито, дори по време на обедната почивка, спомагат да намалим нивата на стрес, а стресът вреди сериозно на храносмилането.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase