Снимка: bTV

Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност, смята инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Според него трябва да се направи технически паспорт за състоянието на сградата Той е участвал в обследването на едни от най-големите болнични заведения и проектирането им – ВМА, "Майчин дом" и Националната кардиологична болница.

Още по темата

Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата – строежът е започнал 1976 г.

В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.

"При реализирането на една идея трябва да се има предвид  добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание. Изискванията в  техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания", допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, посочи, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения.

"Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза", коментира медикът.

 По думите на инж. Каралеев, едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.
 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 години

През социализма се строеше с мрамор. Днес слагат фаянс и боядисват с боя.

8

Анонимен

преди 2 години

Техните частни болнички и поликлинички са тесни, мръсни. С малки коридорчета, евтини теракоти. Новото им строителство е тясно, мръсно, евтино и некачествено.

7

Анонимен

преди 2 години

"строежът е започнал 1976 г."Как може толкова време бе?