Кадър: Bulgaria ON AIR

Отказът на Австрия да извършва трансплантации на пациенти от други страни, сред които и България, е връщане в изходна позиция на страната ни, посочи Владимир Томов от Асоциацията "Алианс на хората с редки болести".

Още по темата

29-годишната българка Илияна Христова беше последната с трансплантиран бял дроб във Виена след двегодишна пауза, тъй като Австрия преустановява операциите за чужденци.

Още преди месеци от Австрия отказаха да оперират български пациенти, припомни Томов. От думите му стана ясно, че никога не е подписвано споразумение за трансплантации на петима българи на година, нуждаещи се от нов бял дроб с Австрия. Имало е само преговори.

По думите на Томов България трябва да потърси и други перспективи, като откриването към други държави в света, които са подготвени да извършват трансплантации.

Факт било обаче, че България не предоставя на Евротрансплант необходимия брой органи, за да бъде пълноправен член.

"Вменява се вина на българите, че не са склонни да даряват органи. Това не е вярно. Българите са точно толкова склонни, колкото и испанците, които са номер едно по трансплантации", каза Георги Костов от Асоциация "Пулмонална хипертония" пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът според него бил в капацитета за обработване на донорски ситуации.

"В цялата страна би трябвало да има екипи, които да работят, когато има донорска ситуация и те да могат да реагират адекватно във всеки един момент", допълни събеседника си Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase